INTRESSANTA FAKTA

Biophilic Design

Biophilia visar att det finns ett instinktivt band mellan människan och andra levande system. Biophilic design, en förlängning av Biophilia, innehåller naturliga material, naturligt ljus och andra upplevelser i naturen integrerat i den moderna bebyggelsen. De som berövas kontakt med naturen lider av det psykiskt och detta bristtillstånd leder till mätbar nedsättning av välbefinnandet.

Bilder av naturen har visat sig minska ångest och smärtupplevelse och samtidigt förbättra vår känsla av kvaliteten för den vården vi får. Fördelarna med exponering för bilder av naturen har också visat att påskynda patientens återhämtning.

Omfattande forskning och vetenskap visar entydigt att rätt ljus och insalg av naturen bidrar till ett flertal positiva effekter på den mänskliga kroppen. Resultaten är slående men likaså självklara.


I rätt ljus, känner jag mig mer vital och är produktiv.

På sommaren är jag positiv och glad.

I naturen är jag kreativ och har tankekraft.

Känslan av energibrist, nedslagenhet och trötthet är påtagliga under vintermånaderna. Med rätt belysning på din arbetsplats kan detta avhjälps på ett effektivt sätt. Ekonomiska experter inom industri har under senare år investera i rätt belysning. Resultatet = FÄRRE SJUKSKRIVNINGAR OCH HÖGRE PRODUKTIVITET.

Den tredje receptorn styr oss.
Ljuset som når ögat tas emot av ljuskänsliga nervceller på näthinnan. Cellerna skickar signaler till hjärnan som sätter ihop dem till bilder. Nervceller som kallas stavar hjälper oss att se i mörker. Tapparna däremot hjälper oss att skilja olika färger. 2002 upptäckte forskare den så kallade tredje receptorn på ögats näthinna. När den utsätts för ljus blockeras produktionen av sömnhormonet melatonin, vilket påverkar utsöndringen av vakenhetshormonet kortisol. Den styr, med andra ord, vår dygnsrytm och stressnivå.

Vi mår som bäst när solen går upp runt klockan sex på morgonen. Men på vintern går vi upp klockan sex trots att det blir ljust först klockan åtta. Då förskjuts lätt vår dygnsrytm. Vid studier som gjorts på skolelever kunde det påvisas att barns dygnsrytm och prestationsförmåga påverkas positivt då barnen utsattes för rätt ljus under vintern.

Lumlyx – den perfekta lösningen för din arbetsplats eller vårdmottagning.

Rätt ljus är 6500 K för optimal prestanda och koncentration för varje dag och årstid. Lumlyx tar ett steg längre och kombinerar rätt ljus med imponerande och realistiska naturbilder. Ljus i kombination med högupplösta bilder skapar en unik upplevelse av ett riktigt fönster. Produkterna är idealiska för att omvandla dystra och monokroma arbetsytor till kreativa oaser.

Ljus och Natur ger LIV!